Woensdag 18 december zijn wij vanaf 13.00 uur gesloten in verband met personeelsfeest.

 +31 (0)88-5460735
/* Table CSS */

Laatste nieuws, nieuwe artikelen, video's,
tips en beurs informatie

 

Nieuwe serie SEP en GACIA SUNA ST6 PV-verdelers

PV-verdelers in 3000-4000-5000W

De verduurzaming van woningen en kleine utiliteitsgebouwen vereist steeds meer innovatieve producten en slimme oplossingen. Neem bijvoorbeeld de ST6 SUNA SERIE PV-verdelers, die zonder hak- of breekwerk gemonteerd kunnen worden op een niet-afgetakte leiding.

Compleet en gereed voor installatie op locatie

Zowel SEP- als GACIA Europe bieden sub-verdelers, ook bekend als PV-verdelers, voor het aansluiten van een PV-installatie. Deze PV-verdelers maken het mogelijk om de zonne-energie-installatie eenvoudig, snel en veilig aan te sluiten via een bestaande niet-afgetakte leiding. Als installateur geen noodzaak meer om nieuwe, vaak zichtbare leidingen in huis aan te leggen.

Kies het type ST6 wat geschikt is in combinatie met type PV- omvormer

Deze serie is een handige slimme oplossing voor nieuwe of bestaande zonnepaneelinstallaties. In situaties waarin er geen vrije groepen beschikbaar zijn in de groepenkast, of wanneer het niet praktisch is om bekabeling vanaf de omvormer naar de groepenkast aan te leggen, biedt een PV-verdeler uitkomst.

PV-verdelers met 1 of 2 wandcontactdozen

In veel Nederlandse huishoudens bevindt de wasmachine zich op zolder, waar ook vaak de omvormer van de zonnepanelen wordt geïnstalleerd. Deze combinatie maakt het mogelijk om de omvormer via de PV-verdeler op het elektriciteitsnet aan te sluiten zonder veel hak- en breekwerk of installatiewerk. Dit bespaart een extra leiding. De wandcontactdoos voor de wasmachine wordt overbodig, aangezien de wasmachine weer rechtstreeks op de PV-verdeler kan worden aangesloten. Indien gewenst kan de PV-verdeler ook worden uitgerust met een dubbele contactdoos, zodat ook de wasdroger hierop kan worden aangesloten. Let er wel op dat beide apparaten niet gelijktijdig kunnen worden gebruikt, aangezien de beveiliging mogelijk kan uitschakelen.

PV-verdelers met 1 of 2 wandcontactdozen

In veel Nederlandse huishoudens bevindt de wasmachine zich op zolder, waar ook vaak de omvormer van de zonnepanelen wordt geïnstalleerd. Deze combinatie maakt het mogelijk om de omvormer via de PV-verdeler op het elektriciteitsnet aan te sluiten zonder veel hak- en breekwerk of installatiewerk. Dit bespaart een extra leiding. De wandcontactdoos voor de wasmachine wordt overbodig, aangezien de wasmachine weer rechtstreeks op de PV-verdeler kan worden aangesloten. Indien gewenst kan de PV-verdeler ook worden uitgerust met een dubbele contactdoos, zodat ook de wasdroger hierop kan worden aangesloten. Let er wel op dat beide apparaten niet gelijktijdig kunnen worden gebruikt, aangezien de beveiliging mogelijk kan uitschakelen.

Met de SUNA ST6 bieden de modellen van SEP en GACIA Europe dus een praktische en efficiënte oplossing om zonnepanelen aan te sluiten zonder ingrijpende aanpassingen in de elektrische infrastructuur van het huis.

Voordelen: strakke vormgeving, ruimtebesparing, kostenbesparing, tijdsbesparing

De SUNA ST6 serie van zowel SEP- als GACIA zijn voorzien van KEMA KEUR merk componenten.

De geschikte SUNA ST6 PV-verdeler kun je eenvoudig samenstellen met de online configurator op onze website.

 PV Configurator

 

Verschil tussen type A en type B

Aardlekschakelaar of aardlekautomaat nodig?

In de voorschriften staat zoals je weet dat je een passende aardlekschakelaar moet toepassen in die situaties waar je een aardlekschakelaar moet gebruiken. SEP heeft voor jou alle aardlekschakelaars die je maar wilt hebben. Deze voldoen aan alle eisen en wettelijke voorschriften en zijn voorzien van KEMA KEUR.

Aardlekschakelaars:

Type A en Type B met foutstroom 10mA, 30mA, 100mA, 300mA, 500mA aantal polen 1p+n of 3p+n Stroomdoorgang 25A tot en met 125A

Aardlekautomaten:

Type A en Type B, met karakteristiek B of C, Foutstroom 10mA, 30mA, 100mA of 300mA. Nominale stroom van 6A tot en met 63A, aantal polen 1p+n, 2p+2n, 3p+n, kortspuitvastheid 6kA en 10kA, In diverse modulebreedtes. Juist deze aardlekschakelaars zijn nog onderverdeeld in diverse sub types.

Type A

Dit is de standaard aardlekschakelaar die we in Nederland op dit moment gebruiken.

Type A[g]

Deze aardlekschakelaar voldoet aan de eisen van een type A aardlekschakelaar, (uitschakeltijd en dergelijke) alleen zal de eerste 10 ms niet uitschakelen op schakelpieken en bijvoorbeeld een blikseminslag in de omgeving. Soms worden deze aardlekschakelaars ook wel High immunity (HI) genoemd of …… met het opschrift A[g] voldoen SEP en GACIA aan de eisen gesteld in de productnormen.

Type A[s]

Deze aardlekschakelaar werkt als een type A aardlekschakelaar en aanvullend is hij selectief, vandaar de [s] als je aardlekschakelaars achter elkaar plaatst (in serie) dan wil je niet dat de voorliggende aardlekschakelaar eerst uit gaat, voordat de achterliggende aardlekschakelaar uit gaat. Klinkt ingewikkeld maar is simpel, helemaal als je achter b.v. een 300mA[s] aardelekschakelaar meerdere aardlekschakelaars hebt zitten voor beveiliging van je installaties (wcd’s).

Type B

Dit is een aardlekschakelaar die wordt gebruikt wanneer men te maken krijgt met andere spanningsvormen dan de AC sinus zoals we die gewend zijn. Natuurlijk voldoet een type B aan de gestelde eisen, en een type A vult deze nog aan met enkele vereisten. Bijvoorbeeld, bij auto laadpunten waar geen 6mA detectie aanwezig is, of bij een zonnestroomomvormer waar geen 6mA certificaat is meegeleverd, moet men de type B aardlekschakelaar toepassen. Dit type B kan namelijk de gelijkstroom meten en de lekstroom registreren wanneer deze groter is dan 6mA.

Heb je last van hogere frequenties van je frequentieregelaar dan kun je ook beter een type B aardlekschakelaar gebruiken. Dit om afschakeling of “blind” worden (het niet meer goed werken) van een type A aardlekschakelaar te voorkomen.

Type B[s]

Deze aardlekschakelaar werkt als een type B aardlekschakelaar en is selectief, vandaar de [s] als je aardlekschakelaars achter elkaar plaatst (in serie) dan wil je niet dat de voorliggende aardlekschakelaar eerst uit gaat voordat de achterliggende aardlekschakelaar uitgaat. Klinkt moeilijk maar is simpel, helemaal als je achter b.v. een 300mA[s] aardlekschakelaar meerdere aardlekschakelaars hebt zitten voor beveiliging van je installaties (wcd’s).

Nog wel even voor de zekerheid betreffende selectiviteit:

Een veel gemaakte fout is het denken dat een 100mA aardlekschakelaar selectief is aan een 10mA of 30mA aardlekschakelaar. Dit is alleen zo als er een foutstroom optreedt die langzaam opbouwt. Indien er in een keer een foutstroom van b.v. 300mA is dan is het de snelste aardlekschakelaar die dan reageert.

Helaas kan men niet zien welke dit is of dit de 10 of 30mA of de 100mA is die als eerste uitschakelt.

SEP heeft voor jou alle aardlekschakelaars die je maar wilt hebben. Deze voldoen aan alle eisen en wettelijke voorschriften en zijn voorzien van KEMA KEUR.

 

 

SEP Slim Compacte series

Een verbouwing of aanpassing in een woning of bedrijfspand houdt over het algemeen in dat ook meteen een aanpassing in de elektrotechnische verdeler gaat plaatsvinden. Als de verdeler ouder is dan rond de vijftien á twintig jaar, dan betekent dit eigenlijk gewoon de oude vervangen voor een nieuwe. Dit in verband met de veroudering van aardlekschakelaar en automaten.

De ruimte die je in een “jongere” verdeler hebt wijzigt meestal niet. Je moet het doen met de al krappe ruimte in de bestaande verdeler, binnen de bestaande meterkast. Toch wil je meer installatieautomaten en dergelijke in de verdeler kwijt. Denk maar aan de uitbreiding door installatie als zonnepanelen, laadpaal, warmtepomp en inductie kookfornuis ( energietransitie).

De oplossing hiervoor is de Slim Compact serie van SEP Europe.

Door de toepassing van deze slim compact serie kun je meer installatieautomaten, aardlekschakelaars en aardlekautomaten in dezelfde verdeler kwijt. Dit scheelt maar liefst 50% reductie ten opzichte van de conventionele componenten.

Bijkomend voordeel is ook dat door de toepassing van kammen (doorverbinders) een nette overzichtelijke verdeler ontstaat met minder bedrading en minder warmteontwikkeling op plaatsen waar je dat niet wilt.

Het ontwerp van deze unieke serie zorgt ervoor dat de verdeler meer ruimte overhoudt om EV, PV en thuisbatterij eindgroepen aan te sluiten. De Slim compact serie biedt zelfs een TYPE B aardlekbeveiliging als dit nodig is.

Omdat door de toepassingen van PV en thuisbatterij en in de toekomst ook de EV autolaadpunt energie gaan leveren, wordt de kortsluitwaarde van de automaten van belang.

De Slim compact serie bestaat uit hoofdschakelaars, aardlekschakelaars, aardlekautomaten en installatieautomaten en voldoen ook meteen aan de minimale kortsluitvastheid van 6kA. Een unieke combinatie!

Je voldoet met de toepassing van deze smalle automaten meteen aan de allernieuwste standaard in de elektrotechniek, inclusief alle bijkomende voordelen. Daarnaast is de gehele Slim Compact serie voorzien van het KEMA Keur merk.

 

RCD-B serie van SEP EUROPE

Waarom overspanningsbeveiliging belangrijk is?

We passen steeds meer producten in de elektrische installatie toe met de zogenaamde power-electronics, zoals zonnepaneel (PV) installaties, HVAC, UPS, medische apparatuur. Deze apparatuur kan buiten de standaard 50/60Hz aardlekstroom. Ook gelijkmatige DC, hoog frequente DC en hoog frequente AC aardlekstromen opwekken. Deze kunnen niet worden gedetecteerd door een standaard type A aardlekschakelaar.

Om te voorkomen dat deze zo ontstane spanningspieken schade toebrengen aan kostbare elektrische apparaten, zou gekozen moeten worden om een zo klein mogelijk risico te lopen op schades die hierdoor kunnen ontstaan. Als basis dient een goede potentiaal vereffeningsinstallatie, vaak iets uitgebreider als dat de NEN 1010 dit voorschrijft.

Type B vervangt steeds meer Type A

Een aardlekschakelaar is een bescherming in de groepenkast of in een apparaat die lekstromen kan meten. Als voorbeeld nemen we een laadpaal. Wanneer een aardlekschakelaar een lekstroom detecteert zal de aardlekschakelaar en de groepen achter deze schakelaar uitschakelen om zo verdere problemen, zoals een brand, te voorkomen. Alle apparaten die aangesloten zijn op deze groepen worden vervolgens spanningsloos gemaakt.

Oplaadstation beveiligen met type B

Een aardlekschakelaar Type B is verplicht om een krachtgroep op aan te sluiten. Wanneer u een 3-fase laadpaal wilt installeren en u een krachtgroep gebruikt om de laadpaal aan te sluiten in de groepenkast, heeft u de RCD-B |( Type B ALS) van SEP Europe nodig.

SEP Europe biedt met deze serie de beveiliging volgens de eisen en normen van NEN1010. De Type B aardlekschakelaars herkent alle type lekstromen en schakelt om deze reden gegarandeerd uit ongeacht de hoeveelheid foutstroom.

De RCD-B serie kan hierdoor in een breed scala aan applicaties worden toegepast.

 

Kies uit de RCD-B serie van SEP EUROPE

De meterkast is straks het startpunt voor het verduurzamen van de woning

Hiervoor gaat er in het kleinste kamertje van de woning de komende jaren het een en ander gebeuren met betrekking tot de energietransitie. Waarschijnlijk verdwijnt de gasmeter maar de groepenkast wordt steeds uitgebreider. Met als resultaat dat de huidige opstelling in de groepenkasten nu al kampt met ruimtegebrek.

Aanschaf van duurzame energiebronnen betekent aanpassen.

Want deze nieuwe “verbruikers” zorgen voor een constante zwaardere belasting. Je zal als installateur naast het ontwerp of aanpassing van de groepenkast rekening moeten houden met de invloed van deze specifieke belasting(en) en de risico’s als overbelasting en hogere temperaturen. De groepenkast moet (straks) geschikt zijn voor een gelijktijdigheid van 1 voor PV-groep, warmtepomp en laadgroep. Het koken op elektra vraagt om uitbreiding en maken we steeds meer gebruik van zware apparaten welke op een aparte groep moeten worden aangesloten. Kortom zowel aan de voorkant als de achterkant moet de groepenkast genoeg ruimte hebben en hiermee voorbereid zijn voor nu en de toekomst.

Maar hoe kunnen we het ruimtegebrek beperken zonder in te boeten op kwaliteit en gestelde eisen?

SEP Europe biedt hiervoor een complete nieuwe reeks ruimtebesparende componenten. Bijvoorbeeld de RCD36 de kleinste aardlekschakelaar in 3P+N uitvoering. Slechts 2 modules smal, maar wel samengesteld met zodanig hoogwaardige materialen dat de unieke eigenschappen, gewaarborgd zijn met KEMA keur. Leverbaar in 25 en 40A, met een gevoeligheid van 30, 100 en 300mA. Mogelijkheid voor vergrendeling of toevoeging hulpcontact voor alarmmeldingen. Met deze aardlekschakelaar bespaar je maar liefst 50% ruimte in de groepenkast t.o.v. het huidige formaat.

Naast deze unieke reeks “small” komt SEP Europe met nog veel meer slimme ruimtebespaarders met KEMA keur. Afgestemd op de toekomst en verduurzaming van de woning.

Hoofdschakelaars:

• Aardlekschakelaars: RCD18 / RCD36
• Installatieautomaten: INS18 / INS36
• Aardlekautomaten: RCM2 / RCM4

 

Waarom overspanningsbeveiliging belangrijk is?

Blikseminslag komt in Nederland ongeveer 200.000 keer per jaar voor. Vaak met flinke schade tot gevolg. De meeste schade aan een huis of inboedel wordt veroorzaakt door overspanning (inductie). De bliksem slaat dan niet direct in op de woning zelf, maar bijvoorbeeld in een boom die naast de woning staat. Via leidingen in de grond verplaatst de spanning zich naar een woning, waarna deze doorslaat op je elektrische apparaten. Als je te maken krijgt met blikseminslag, kan er in de woning bijvoorbeeld brand ontstaan. Ook is het mogelijk dat muren scheuren of inzakken als gevolg van blikseminslag.

De moderne elektronica is klein en gevoelig voor overspanning. Hoe kleiner de elektronische delen, hoe minder overspanning er nodig is om ze te beschadigen. Overspanningsbeveiliging beschermt elektrische apparaten tegen overspanning. Het hebben van een goede overspanningsbeveiliging wordt daarom steeds belangrijker.

Om te voorkomen dat deze zo ontstane spanningspieken schade toebrengen aan kostbare elektrische apparaten, zou gekozen moeten worden om een zo klein mogelijk risico te lopen op schades die hierdoor kunnen ontstaan. Als basis dient een goede potentiaal vereffeningsinstallatie, vaak iets uitgebreider als dat de NEN 1010 dit voorschrijft.

Als u dat als eerste hebt gedaan, zal het risico al iets afnemen. Geleiders kunnen niet aan de potentiaalvereffening gekoppeld worden omdat er dan spontaan kortsluiting kan ontstaan. Hiervoor hebben wij ten behoeve van montage in verdelers een eigen serie SEP overspanningsbeveiligers. Het gekozen type kan los geleverd worden, maar wordt op verzoek ook direct in de bestelde groepenverdeler geplaatst.

 

SEP biedt hiervoor de juiste overspanningsbeveiliger voor diverse specifieke situaties.

 

Optimale veiligheid?

 

Ruimtegebrek wordt door SEP Europe vervangen door ruimtebespaarders

Laten wij er al vanuit gaan dat de stoppenkast vervangen is voor een moderne groepenkast. Als dit zo is dan heeft u bij de aanschaf van een zonnepaneelinstallatie of een inductiekookplaat niet perse een nieuwe groepenkast nodig. Het is wel cruciaal dat er voldoende ruimte overblijft bij uitbreiding van groepen. De ruimte tussen de automaten is belangrijk in verband met de stijgende warmtehuishouding. In een huisinstallatie mag u maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar aansluiten. De wasdroger, vaatwasser of jacuzzi moeten altijd worden aangesloten op een aparte groep. Dit kost al aardig wat ruimte in uw groepenkast. Wij lossen dit eenvoudig op met ruimtebesparende componenten. Deze zijn maar liefst 50% smaller.

 

Complete veilige groepenkasten gereed voor nu en de transitie (63A)

Bent u toe aan een nieuwe groepenkast? Zorg ervoor dat u volledig bent voorbereid op de toekomstige verduurzaming van uw woning. De traditionele elektrische installatie is bij het huidige gebruik vaak niet meer voldoende. Duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en veel andere type verbruikers als de elektrische auto en warmtepomp zorgen voor een hogere gelijktijdigheid in de groepenkast. De GACIA G63 serie is speciaal ontworpen voor hogere stromen en aansluitingen met een hoge gelijktijdigheid. Conform de IEC/ EN61439-3, CE-markering en de KEMA Keurmerk toegepaste componenten zorgen voor een veilige en vooral zorgeloze toekomst.

 

SEP SUNA PV-verdeler

 Snel en gemakkelijk te monteren!

 

SEP Europe heeft diverse sub-verdelers (ook wel PV- verdelers genoemd) voor het aansluiten van een PV- installatie in het assortiment. De PV-verdelers kan men door middel van een bestaande niet afgetakte leiding de zonne-energie installatie (PV-installatie) eenvoudig, snel en veilig aansluiten. Het is niet nodig een nieuwe (meestal zichtbare) leiding in huis aan te leggen. In veel Nederlandse huishoudens staat de wasmachine op zolder, waar meestal ook de omvormer van de zonnepanelen komt te hangen. Deze combinatie maakt het mogelijk om zonder veel hak- en breekwerk, of installatiewerk de omvormer via de PV-verdeler aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Het bespaart een extra leiding. De wandcontactdoos voor de wasmachine vervalt, de wasmachine kan weer op de PV-verdeler worden aangesloten. Eventueel is het mogelijk om de PV-verdeler met dubbele contactdoos uit te voeren zodat men de wasdroger hier ook op kan aansluiten. (let wel dat beide apparaten niet tegelijkertijd gebruikt kunnen worden, de beveiliging kan mogelijk dan afschakelen).

 

 

HET KIEZEN VAN EEN COMPLETE GROEPENVERDELER DIE AAN ALLE VOORSCHRIFTEN VOLDOET

 Op een simpele, snelle manier de meest geschikte, complete en voordelige groepenkast voor een woning of kleine utiliteit? De keuze van GACIA- en SEP Europe groepenverdelers en componenten groter dan ooit.

Met name groepenverdelers voor woningen en kleine utiliteit zijn gemakkelijk op diverse internetsites door uzelf samen te stellen.

Verdelers tot een hoofdschakelaar van 125A kun je zelf al samenstellen door keuzemenu. Omdat je moet voldoen aan de NEN 1010 houden de bouwers van de groepenverdelers daar rekening mee.

De NEN 1010 verwijst onder andere naar de eisen die gesteld worden in de NEN-EN-IEC-61439 (paneelbouw). Deze norm stelt allerlei eisen aan de verdelers. Dit is ook de reden dat paneelbouwers die groepenkasten als standaard artikelnummer op de markt brengen erg moeten opletten wat ze op de markt brengen. Het risico dat er bijvoorbeeld bij normaal gebruik verwarming van de verdeler plaats heeft is heel kwalijk. Dit mag niet voorkomen.

De verkopers van verdelers en componenten van GACIA en SEP voldoen hier allemaal aan.

De verdelers worden zo samengesteld dat er geen risico wordt gelopen op ongeoorloofde opwarming bij normaal gebruik.

Om deze reden zijn de kasten ruim opgezet met interne bedrading die voldoende dik is en er worden kammen toegepast waar mogelijk.

Door toepassing van verdeler kammen (busbar) krijg je een nette en overzichtelijke verdeler. Een bijkomend voordeel is dat er voldoende ruimte is en er geen onnodige warmte optreedt tijdens gebruik.

Natuurlijk zijn er veel installaties die niet standaard worden gebruikt. Verschil kan zitten in de gelijktijdigheid die niet zo hoog is als dat deze vanuit de normen en eisen is aangegeven. Of juist het tegenovergestelde dat deze zoals bij zonnestroom installaties deze 100% is. Hiervoor moet elke verdeler individueel uitgewerkt en beoordeeld worden. De technische kennis en knowhow van de paneelbouwer die onze merken bouwt is aanwijsbaar in staat deze kasten te bouwen.

De producten in een verdeler worden steeds kleiner. Hoofdschakelaars van 40A 4 polig zijn al te krijgen in 2 moduul breedtes met alle vereiste keuren er op. 2 polig 18 mm (1 moduul)

Aardlekschakelaars 3polig +nul 36 mm en onder andere aardlekautomaten van B10 – C40 in 10, 30, 100 en 300mA (die ook nog onder de 50V veilige spanning werken) kun je al als 1 moduul uitvoering krijgen.

De 1p+n Aardlekautomaten in 10, 30, 100 en 300mA uitvoering zijn al te krijgen als 2 modulen 40A de 50 en 63A kun je ook krijgen in 30,100 en 300mA.

Door deze ruimtebesparing kun je meer groepen kwijt in de groepenkast. Deze dus goedkoper, simpeler te monteren en past veelal gemakkelijker is een meterkast. Nadeel zou meer warmte op een kleiner oppervlak kunnen zijn. Bij enkele merken waaronder de SEP is dat niet het geval, deze zijn namelijk speciaal geconstrueerd waardoor warmteopwekking binnen de automaat bij stroomdoorgang tot een minimum wordt beperkt.

Ofwel voor groepenkasten en verdelers kan je terecht op onze site en op die van diverse van onze wederverkopers die echt voldoen aan de voorschriften die er voor staan.

Zijn er nog vragen of opmerkingen of wil je aanvullend nog wat van ons weten laat het even weten per email of laat je adres achter en ik zorg ervoor dat je gebeld of gemaild wordt.

Voor een passende verdeler in woning of utiliteit kun je het beste verder met GACIA en SEP verdelers. Super snel en gebouwd volgens de laatste regelgeving en voorschriften en daarnaast ook nog hoge kwaliteit voor een lage prijs.

Verkooppunten in jouw omgeving of op internet kun je vinden op onze website > Netwerk in het keuze menu.

Natuurlijk kun je voor techniek en vragen ook meteen contact opnemen.

 

Meer informatie:

 

Wij zijn voorbereid op de energietransitie!

Met de introductie van de serie GACIA G63 groepenkasten laat Schotman Elektro overtuigend zien dat zij compleet en gereed zijn voor de veranderingen die de huidige energietransitie meebrengt.

De traditionele elektrische installatie is bij het huidige gebruik vaak niet meer voldoende. Duurzame energiebronnen zoals de aansluiting van zonnepanelen (PV) worden vaak, naast de vaste netwerkaansluiting, beschouwd als een tweede voeding op de groepenkast. Hierdoor kunnen er hogere stromen in de verdeler voorkomen dan de waarde van de nutsaansluiting.

Duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen (PV) en veel andere type verbruikers zoals de elektrische auto (EV) en warmtepompen (WP) zorgen voor een hogere gelijktijdigheid in de groepenkast.

De GACIA G63 groepenkasten zijn speciaal ontworpen voor hogere stromen en aansluitingen met een hoge gelijktijdigheid. De GACIA G63 groepenkasten zijn conform de IEC/EN61439-3 en voorzien van CE markering. Alle toegepaste componenten zijn voorzien van het KEMA-KEUR.

De GACIA G63 standaard configuraties (38 types) kunnen eventueel uitgebreid worden met de hiervoor bedoelde uitbreidingsset. Houd hierbij rekening met de positie waar de modules bij geplaatst worden, met de gelijktijdigheid en hoogte van de stroom van de gehele installatie.

Buiten de standaard configuraties van de GACIA G63 groepenkasten kunnen ook kasten op maat worden samengesteld, al dan niet met een type B-aardlekbeveiliging voor alle groepen.

Brochure:

 Download brochure G63 Groepenkasten (7MB)

Bestel:

 

 

SEP SUNA PV-verdeler

Snel en gemakkelijk te monteren!

 

SEP Europe heeft diverse sub-verdelers (ook wel PV- verdelers genoemd) voor het aansluiten van een PV- installatie in het assortiment. De PV-verdelers kan men door middel van een bestaande niet afgetakte leiding de zonne-energie installatie (PV-installatie) eenvoudig, snel en veilig aansluiten. Het is niet nodig een nieuwe (meestal zichtbare) leiding in huis aan te leggen.
In veel Nederlandse huishoudens staat de wasmachine op zolder, waar meestal ook de omvormer van de zonnepanelen komt te hangen.
Deze combinatie maakt het mogelijk om zonder veel hak- en breekwerk, of installatiewerk de omvormer via de PV-verdeler aan te sluiten op het elektriciteitsnet.
Het bespaart een extra leiding. De wandcontactdoos voor de wasmachine vervalt, de wasmachine kan weer op de PV-verdeler worden aangesloten.
Eventueel is het mogelijk om de PV-verdeler met dubbele contactdoos uit te voeren zodat men de wasdroger hier ook op kan aansluiten.
(let wel dat beide apparaten niet tegelijkertijd gebruikt kunnen worden, de beveiliging kan mogelijk dan afschakelen).

 

Schotman Elektro BV - Flyer SEP SUNA PV verdeler (PDF 2.2MB)

 

De meterkast is straks het startpunt voor het verduurzamen van de woning

Hiervoor gaat er in het kleinste kamertje van de woning de komende jaren het een en ander gebeuren met betrekking tot de energietransitie. Waarschijnlijk verdwijnt de gasmeter maar de groepenkast wordt steeds uitgebreider. Met als resultaat dat de huidige opstelling in de groepenkasten nu al kampt met ruimtegebrek.

Aanschaf van duurzame energiebronnen betekent aanpassen.

Want deze nieuwe “verbruikers” zorgen voor een constante zwaardere belasting. Je zal als installateur naast het ontwerp of aanpassing van de groepenkast rekening moeten houden met de invloed van deze specifieke belasting(en) en de risico’s als overbelasting en hogere temperaturen. De groepenkast moet (straks) geschikt zijn voor een gelijktijdigheid van 1 voor PV-groep, warmtepomp en laadgroep. Het koken op elektra vraagt om uitbreiding en maken we steeds meer gebruik van zware apparaten welke op een aparte groep moeten worden aangesloten. Kortom zowel aan de voorkant als de achterkant moet de groepenkast genoeg ruimte hebben en hiermee voorbereid zijn voor nu en de toekomst.

Maar hoe kunnen we het ruimtegebrek beperken zonder in te boeten op kwaliteit en gestelde eisen?

SEP Europe biedt hiervoor een complete nieuwe reeks ruimtebesparende componenten. Bijvoorbeeld de RCD36 de kleinste aardlekschakelaar in 3P+N uitvoering. Slechts 2 modules smal, maar wel samengesteld met zodanig hoogwaardige materialen dat de unieke eigenschappen, gewaarborgd zijn met KEMA keur. Leverbaar in 25 en 40A, met een gevoeligheid van 30, 100 en 300mA. Mogelijkheid voor vergrendeling of toevoeging hulpcontact voor alarmmeldingen. Met deze aardlekschakelaar bespaar je maar liefst 50% ruimte in de groepenkast t.o.v. het huidige formaat.

Naast deze unieke reeks “small” komt SEP Europe met nog veel meer slimme ruimtebespaarders met KEMA keur. Afgestemd op de toekomst en verduurzaming van de woning.

Hoofdschakelaars:

• Aardlekschakelaars: RCD18 / RCD36
• Installatieautomaten: INS18 / INS36
• Aardlekautomaten: RCM2 / RCM4

 

SEP LND10 LED noodverlichting

Handig en verstandig voor elke woning!

 

SEP Europe LND-10 is een noodverlichtingsunit welke eenvoudig in een stopcontact geplaatst kan worden. Zodra de spanning wegvalt gaat de LED aan en heeft men licht. Ideaal te combineren met een contactdoos in de meterkast zodat men snel de storing kan achterhalen. Handig voor op de overloop zodat men met licht de trap af kan lopen. De unit is ook te gebruiken als zaklamp, door hem simpelweg uit het stopcontact te halen en in de hand mee te nemen.

 

Bestel: