Let op: Nieuw artikelbestand en huidige prijzen vanaf 23 mei 2023
 +31 (0)88-5460735
/* Table CSS */

Laatste nieuws, nieuwe artikelen, video's,
tips en beurs informatie

 

Wij zijn voorbereid op de energietransitie!

Met de introductie van de serie GACIA G63 groepenkasten laat Schotman Elektro overtuigend zien dat zij compleet en gereed zijn voor de veranderingen die de huidige energietransitie meebrengt.

De traditionele elektrische installatie is bij het huidige gebruik vaak niet meer voldoende. Duurzame energiebronnen zoals de aansluiting van zonnepanelen (PV) worden vaak, naast de vaste netwerkaansluiting, beschouwd als een tweede voeding op de groepenkast. Hierdoor kunnen er hogere stromen in de verdeler voorkomen dan de waarde van de nutsaansluiting.

Duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen (PV) en veel andere type verbruikers zoals de elektrische auto (EV) en warmtepompen (WP) zorgen voor een hogere gelijktijdigheid in de groepenkast.

De GACIA G63 groepenkasten zijn speciaal ontworpen voor hogere stromen en aansluitingen met een hoge gelijktijdigheid. De GACIA G63 groepenkasten zijn conform de IEC/EN61439-3 en voorzien van CE markering. Alle toegepaste componenten zijn voorzien van het KEMA-KEUR.

De GACIA G63 standaard configuraties (38 types) kunnen eventueel uitgebreid worden met de hiervoor bedoelde uitbreidingsset. Houd hierbij rekening met de positie waar de modules bij geplaatst worden, met de gelijktijdigheid en hoogte van de stroom van de gehele installatie.

Buiten de standaard configuraties van de GACIA G63 groepenkasten kunnen ook kasten op maat worden samengesteld, al dan niet met een type B-aardlekbeveiliging voor alle groepen.

Brochure:

 Download brochure G63 Groepenkasten (7MB)

Bestel:

 

 

SEP SUNA PV-verdeler

Snel en gemakkelijk te monteren!

 

SEP Europe heeft diverse sub-verdelers (ook wel PV- verdelers genoemd) voor het aansluiten van een PV- installatie in het assortiment. De PV-verdelers kan men door middel van een bestaande niet afgetakte leiding de zonne-energie installatie (PV-installatie) eenvoudig, snel en veilig aansluiten. Het is niet nodig een nieuwe (meestal zichtbare) leiding in huis aan te leggen.
In veel Nederlandse huishoudens staat de wasmachine op zolder, waar meestal ook de omvormer van de zonnepanelen komt te hangen.
Deze combinatie maakt het mogelijk om zonder veel hak- en breekwerk, of installatiewerk de omvormer via de PV-verdeler aan te sluiten op het elektriciteitsnet.
Het bespaart een extra leiding. De wandcontactdoos voor de wasmachine vervalt, de wasmachine kan weer op de PV-verdeler worden aangesloten.
Eventueel is het mogelijk om de PV-verdeler met dubbele contactdoos uit te voeren zodat men de wasdroger hier ook op kan aansluiten.
(let wel dat beide apparaten niet tegelijkertijd gebruikt kunnen worden, de beveiliging kan mogelijk dan afschakelen).

 

Schotman Elektro BV - Flyer SEP SUNA PV verdeler (PDF 2.2MB)

 

De meterkast is straks het startpunt voor het verduurzamen van de woning

Hiervoor gaat er in het kleinste kamertje van de woning de komende jaren het een en ander gebeuren met betrekking tot de energietransitie. Waarschijnlijk verdwijnt de gasmeter maar de groepenkast wordt steeds uitgebreider. Met als resultaat dat de huidige opstelling in de groepenkasten nu al kampt met ruimtegebrek.

Aanschaf van duurzame energiebronnen betekent aanpassen.

Want deze nieuwe “verbruikers” zorgen voor een constante zwaardere belasting. Je zal als installateur naast het ontwerp of aanpassing van de groepenkast rekening moeten houden met de invloed van deze specifieke belasting(en) en de risico’s als overbelasting en hogere temperaturen. De groepenkast moet (straks) geschikt zijn voor een gelijktijdigheid van 1 voor PV-groep, warmtepomp en laadgroep. Het koken op elektra vraagt om uitbreiding en maken we steeds meer gebruik van zware apparaten welke op een aparte groep moeten worden aangesloten. Kortom zowel aan de voorkant als de achterkant moet de groepenkast genoeg ruimte hebben en hiermee voorbereid zijn voor nu en de toekomst.

Maar hoe kunnen we het ruimtegebrek beperken zonder in te boeten op kwaliteit en gestelde eisen?

SEP Europe biedt hiervoor een complete nieuwe reeks ruimtebesparende componenten. Bijvoorbeeld de RCD36 de kleinste aardlekschakelaar in 3P+N uitvoering. Slechts 2 modules smal, maar wel samengesteld met zodanig hoogwaardige materialen dat de unieke eigenschappen, gewaarborgd zijn met KEMA keur. Leverbaar in 25 en 40A, met een gevoeligheid van 30, 100 en 300mA. Mogelijkheid voor vergrendeling of toevoeging hulpcontact voor alarmmeldingen. Met deze aardlekschakelaar bespaar je maar liefst 50% ruimte in de groepenkast t.o.v. het huidige formaat.

Naast deze unieke reeks “small” komt SEP Europe met nog veel meer slimme ruimtebespaarders met KEMA keur. Afgestemd op de toekomst en verduurzaming van de woning.

Hoofdschakelaars:

• Aardlekschakelaars: RCD18 / RCD36
• Installatieautomaten: INS18 / INS36
• Aardlekautomaten: RCM2 / RCM4

 

SEP LND10 LED noodverlichting

Handig en verstandig voor elke woning!

 

SEP Europe LND-10 is een noodverlichtingsunit welke eenvoudig in een stopcontact geplaatst kan worden. Zodra de spanning wegvalt gaat de LED aan en heeft men licht. Ideaal te combineren met een contactdoos in de meterkast zodat men snel de storing kan achterhalen. Handig voor op de overloop zodat men met licht de trap af kan lopen. De unit is ook te gebruiken als zaklamp, door hem simpelweg uit het stopcontact te halen en in de hand mee te nemen.

 

Bestel: